Viikonloppumatkat Praha

Viikonloppumatkat kohteeseen Praha.

Vinkki: jos haluat varata majoituksen vain osaksi matkaa tai toisella paikkakunnalla, voit tehdä sen täällä!

Lisätietoja: Praha

Lisätietoja Prahaan

Praha - faktat

Praha on ollut Tsekkoslovakian (vuodesta 1993 Tsekki) poliittinen, kulttuurillinen ja taloudellinen keskus yli tuhannen vuoden ajan. Se selittyy osaksi kaupungin sijainnilla Vltava-joen (Moldau) varrella Berliinin ja Wienin puolivälissä. Toinen selitys kaupungin menestykselle löytyy maantieteestä: seitsemän kukkulan puolustaminen on ollut suhteellisen helppoa. Monien mielestä Praha on Euroopan kaunein kaupunki. Vuonna 1989 tapahtuneen kommunismin kaatumisen jälkeen Prahasta on tullut erittäin suosittu matkailukaupunki, jonka kahvilakulttuuri ja vilkas yöelämä vetävät turisteja puoleensa yhtä tehokkaasti kuin kaupungin muut kulttuuriansiot ja nähtävyydet. Kaupungin suuruuden aika alkoi jo 1300-luvulla, kun Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija Karl IV päätti luoda maailman kauneimman kaupungin. Hän perusti yliopiston – Keski-Euroopan vanhimman Alppien pohjoispuolella – ja rakennutti Pyhän Vituksen katedraalin, Kaarlensillan sekä Nové Měston, jota kutsutaan uudeksi kaupungiksi, Staré Měston, vanhan kaupungin, viereen. Hänen aikanaan Praha oli Euroopan kolmanneksi suurin kaupunki. Prahaa hallitsee linna ja linnaa hallitsee katedraali. Prahan linna rakennettiin alun perin 800-luvulla, mutta nykyisen ulkoasunsa se sai 1700-luvun puolivälissä. Se on Euroopan suurimpia linnoja, ja mikäli sen kaikki nähtävyydet mielii nähdä, aikaa on varattava useita päiviä. Ehdottomasti nähtäviin kalleuksiin kuulivat böömiläiset kruununjalokivet. Yhdellä linnan pihoista sijaitsee Prahan linnan taulugalleria, joka sisältää keisarin kokoelmat. Sen vieressä sijaitsee Stenberg-palatsi, joka toimii nykyisin Kansallisgalleriana ja tarjoaa eurooppalaista taidetta, ennen kaikkea hollantilaisilta ja flaamilaisista mestareilta 1400-1600-luvuilta. Pyhän Vituksen katedraalin rakentaminen kesti lähes kuusi sataa vuotta, alkaen vuodesta 1344. Pyhän Václavin kappeli on katedraalin vanhin osa ja kaikkein kauneimmin koristeltu. Sinne on haudattu Václav, (Venceslaus Pyhä, Böömin ruhtinas), Tsekin suojeluspyhimys. Vanhan kaupungin mukulakivikadut, tiiviit korttelit ja kauniit kirkot ja palatsit luovat tunnelmallisen ilmapiirin. Pikkupuoli, Malá Strana, sijaitsee linnan alapuolella. Sielläkin on historiallisia rakennuksia, esimerkiksi Pyhän Nikolain katedraali. Kaarlensilta on myös kohde, joka on nähtävä kolmenkymmenen veistoksensa, vilkkaan kaupunkilaiselämänsä ja parhaiden näkymiensä vuoksi.


 

Asukkaita
1 200 000 (2007)

Paras aika matkustaa
Keväällä ja syksyllä – kesällä Prahassa on valtavan paljon turisteja.

Ehdottomasti tutustumisen arvoista

Vanhan kaupungin tori (Staromestské námestí), jonka varrella olevan raatihuoneen seinällä keskiaikainen astronominen kello. Tasatunnein toistuu näytelmä, jossa kuolema, kaksitoista apostolia, kiekuva kukko, ahneus, turhamaisuus ja miehitysvaltaa kuvaava turkkilainen esittävät osansa. Josefov, juutalaisten vanha kaupunginosa, jossa sijaitsee kolme synagogaa, juutalainen hautausmaa ja muistomerkki sodan aikana vainottujen muistoksi. Wallensteinin, puutarha, jossa järjestetään kesällä ulkoilmakonsertteja. Vyšehrad -linna ("Linna korkealla") kallioisella tasanteella Vltavan rannalla. Hautausmaalla lepäävät muun muassa Antonin Dvorák ja Bedrich Smetana. Ginger and Fred, eli Tanssiva talo (Tancící dum), on hauska esimerkki modernista arkkitehtuurista.

Tiesitkö, että..?
Praha tunnetaan kirjailijoistaan, kuten Franz Kafka, Jaroslav Hašek (Kunnon sotamies Švejk), Ivan Klima ja Václav Havel, Tsekkoslovakian presidentti vuosina 1989–1992.


Copyright © Octopus Publishing Group LTD


 

 

Viikonloppumatkat Tsekki

Viikonloppumatkat Praha